Sunday, August 24, 2014

Teman Seperjuangan

MasyaAllah...
Ini antara imej yg menyentuh hatiku semasa Hari Berkabung Negara pd Jumaat lalu.

Imej ini membuktikan persahabatan melangkaui jasad. 

Moga adik Abderrahman membesar menjadi anak yg soleh.

Sent via mobile

Tuesday, August 19, 2014

Ramadhan 1435H

Lama rasanya tidak mencoret di laman ini. Memang niat dihati mahu selalu menulis dan dititpkan beberapa pengalaman untuk rujukan dan kenangan di masa hadapan. Tapi, apakan daya. Kekangan masa membuatkan diriku tidak sempat menulis.

Alhamdulillah, Ramadhan berlalu pergi, dan hari ini telah memasuki hari ke 23 Syawal. Pengalaman Ramadhan 1435H adalah satu pengalaman yang berharga buat kami sekeluarga terutamanya buat anak-anak kami. Kami sekeluarga tahun ini berpuasa sepanjang bulan di rumah uwan & atok di Seremban sementelah menunggu hari kelahiran Maryam Mujahid.

Tahun inilah Sumayyah Mujahid (SM) dan Umar Mujahid (UM) belajar berpuasa penuh.

Melihat keletah anak-anak berpuasa ada yg kelakar dan ada yang rasa macam nak marah pon ada.

Alhamdulillah kakak SM mampu berpuasa lebih daripada 20 hari. Kejayaan SM ini boleh dikatakan salah satunya adalah daripada bi’ah sekolah SM. Kebanyakan kegagalan hari berpuasa adalah ketika di rumah yang mana pengaruh UM dan sepupunya yang masih kecil telah membuatkan kakak SM gagal berpuasa.

UM seorang yg cheeky, Alhamdulillah UM mampu berpuasa selama tiga (3) hari untuk tahun ini. Tapi UM memang menguji kami. Boleh tak dibayangkan, saat kami sekeluarga menunggu masa iftar dia boleh mencapai juadah untuk makan. Menjerit kami sekeluarga menghalang UM.

Pengalaman Ramadhan tahun ini memang menyeronokkan. Moga anak-anak kami menjadi anak2 yang soleh-solehah wa musleh-muslehah. Ameeennn.



Nama Anak Kami

Alhamdulillah 11 Ogos lalu genap putri kedua kami berusia 7 hari.

Sunnah junjungan besar Muhammad SAW menamakan dan mengaqiqahkan anak pada hari ketujuh.

Alhamdulillah, kami suami isteri telah sepakat untuk menamakan anak kami dengan nama seorang srikandi Islam yang taat pada Allah, yang senantiasa bergantung pada Allah dalam kehidupannya, solehah dan hebat. Moga anak ini menjadi seperti beliau.

Kami namakan anak ini dengan nama MARYAM MUJAHIDAH BTE MOHD FAIZUL IRWAN.

Abi, ummi, kakak and abang mendoakan Maryam menjadi anak yang solehah wa muslehah.
Moga terus menjadi penyambung dakwah Rasulillah SAW. Ameeennn …..

Thursday, August 07, 2014

Kelahiran Anak ke-3

Alhamdulillah thuma walhamdulillah … 

Dengan izin Allah dan limpah kurniaNya, ummu mujahid selamat melahirkan anak ketiga kami seperti butiran di bawah 

Tarikh : 8 Syawal 1435H bersamaan dengan 4 Ogos 2014.
Masa : 1803 hrs 
Berat : 3.10 kg
Tempat Kelahiran : Hospital Columbia Asia Seremban
Penyambut Kelahiran : Dr. Norintan Zainal Shah
Kaedah Kelahiran : Normal

Alhamdulillah bayi perempuan yang dilahirkan dan ummi sihat. 
Kelahiran yang sudah lama kami nantikan. 
Satu proses yang ku rasa cukup panjang. 

Ummu mujahid mengandungkan anak kami yang ketiga ini dalam beberapa keadaan yang ku kira hebat untuk diharungi beliau. Antara keadaan kesihatan yang perlu diharungi oleh ummu mujahid adalah ; 

a. Slip disc yang dialaminya. 
Keadaan kesihatannya yang inilah membuatkan kami agak lama menjarakkan proses kehamilan (ini semua dengan izin Allah) 
Risau dengan risiko yang ummu mujahid perlu lalui. 
   
b. Placenta Previa 
Placenta Previa atau biasanya juga disebut uri dibawah, membuatkan kami risau, terutamanya bila masuk minggu ke-28. 
Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar. 

Alhamdulillah kelahiran puteri kedua kami ini amat kami nantikan dan kami berdoa agar anak ini akan menjadi mujahidah yang solehah wa muslehah. Moga menjadi penerus perjuangan Risalah Islam ini sehingga hari akhirat. 


Wednesday, June 25, 2014

Kereta dirompak.

Peringatan buat kami suami isteri dan ibu bapa diluar sana.
Jangan ambil mudah akan soal keselamatan.
Kita tidak tahu bila ia akan terjadi kepada kita.


Sunday, June 15, 2014

Hari Bapa

Hari nie lepas solat suboh abi menyambung tidur. 
Abi dikejutkan oleh Sumayyah untuk sarapan pagi dengan pelukan Happy Father Day and thank you abi .... 

Uwaaaaa ...... 
Terharunya dengan ucapan Sumayyah.... 
Anak daraku sudah besar dan sudah tahu hari ini adalah hari bapa. 
Mana dia tahu aku pon tak tahu. 

Apa-apa pun, terima kasih Sumayyah sebab wish abi. 
Moga menjadi anak yg solehah wa musleh. 

Wednesday, June 11, 2014

Terima Kasih Sumayyah

Sweaaattt kan?
Sumayyah berusaha menulis tulisan ini untuk abi.
Terima kasih Sumayyah.

Tuesday, June 10, 2014

Kecedaraan Sumayyah

Malam ini Sumayyah Mujahid mengalami kecedaraan serius pertama dalam hidupnya kukira. 

Abi meminta tolong Sumayyah untuk menutup pintu bilik uwan. Alih-alih dengar dio nangis. 

Sian anak abi. 
Atok dan Uwan yang tongah ngaji ngan tok ustaz pon terkojut dengar tangisan Sumayyah. 

Tak per Sumaayah, ianya sebahagian daripada proses pembesaranmu. Ini mengajarmu untuk lebih berhati-hati di hari muka. Dalam setiap tragedi pasti ada ibrah. 

Ibrah di sini don't take thing for granted. If you take thing for granted it could cause an accident.



Thursday, June 05, 2014

Piala Dunia 2014 – Argentina

Salah satu pasukan daripada dua (2) pasukan yang aku sokong untuk menjulang Piala Dunia untuk kali ini adalah Argentina.

Bila dah berusia dan kurang ambil tahu pasal bola nie banyak yang tidak kutahu perihal status terkini bintang-bintang bola sepak dunia.

Tapi menjelang World Cup 2014, demamnya pasti terasa di seluruh dunia.  


Piala Dunia 2014 – Jerman

Salah satu pasukan daripada dua (2) pasukan yang aku sokong untuk menjulang Piala Dunia untuk kali ini adalah Jerman.

Bila dah berusia dan kurang ambil tahu pasal bola nie banyak yang tidak kutahu perihal status terkini bintang-bintang bola sepak dunia.


Tapi menjelang World Cup 2014, demamnya pasti terasa di seluruh dunia.  



UIAM Banjir

Kebetulan pada hari Tun Dr Mahathir datang untuk beri Syarahan Presiden plak UIAM banjir.
Ianya satu takdir yang telah ditentukan.
Tiada kena mengena dengan kenyataan TDM pasca Syarahan Perdana.

Kita semua patut kembali kepada Al-Quran kata TDM.



Wednesday, June 04, 2014

Umar & his Chelsea Jacket

Alhamdulillah finally he got his favourable jacket. It was just a pasar malam Chelsea jacket.

He has been requesting this jacket for 2 month. Unfortunately the jacket is not available, the seller keep informing us every week that the jacket is out of stock.

Alhamdulillah yesterday the jacket was available, even it is a bit over size he still insist one.

He has been wearing this jacket at night and to school this morning. Been holding this jacket since yesterday.

It a pleasure to see happiness in Umar face.

Chelsea .... Chelsea...

Sent via mobile

Tuesday, June 03, 2014

Pasca Undang2 Syariah Brunei

Bukan semua orang memulau atau memboikot hotel-hotel yang diuruskan oleh Sultan Brunei.
Hanya sesetengah individu yang rasa dia hero hak asasi manusia yang buat demikian.

Tindakan Kate Middleton ini memperlihatkan kepada dunia bahawa bukan semua orang bukan Islam menentang tindakan Sultan Brunei.

Moga Allah memelihara Tuanku dan Brunei.

Tahniah Umar Mujahid

Malam tadi rasanya adalah malam pertama Umar tidur seorang diri di bilik mereka.

Ketiadaan kakak Sumayyah yang bermalam dirumah uwan memberi cabaran buat Umar untuk tidur sendirian di bilik mereka.

Mulanya takut, tetapi setelah dicabar dia menjadi berani.


Well Done Umar.  

Wednesday, May 28, 2014

40 Tahun Terjalin

Semalam PM Malaysia, DS Najib Razak selamat tiba di China. 

Lawatan kerja ini untuk menandakan 40 tahun hubungan diplomatik antara Malaysia dan China yang mulanya diusahakan oleh ayahanda beliau. 

Moga kerjasama ini beroleh manfaat dan tidak ditindas atau ditipu oleh China.