Monday, September 15, 2014

Muhasabah Keibubapaan

Semalam kami adakan seisi muhasabah suami isteri. Membicarakan perihal keibubapaan dan anak2.

Ianya dimulakan oleh isteriku, ianya satu seisi peringatan buatku wpon mungkin sudah banyak kali mendengarnya.

Diciptakan manusia bersifat lemah. Manusia perlukan peringatan berterusan. Terima kasih wahai isteriku.

Pagi ini dapat msg whatapps drpd mantan grup usroh pertamaku yg berkongsi tips parenting yg disampaikan oleh Mufti Menk.

Dibawah dikongsikan msg tersebut.

Moga kami tidak terlewat.

Surah An-Nahl, Verse 78:
وَاللَّهُ أَخْرَجَكُم مِّن بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ لَا تَعْلَمُونَ شَيْئًا وَجَعَلَ لَكُمُ السَّمْعَ وَالْأَبْصَارَ وَالْأَفْئِدَةَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun; dan dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati akal fikiran); supaya kamu bersyukur.
(Melayu)

via iQuran
Parenting skills

[Lecture delivered in Dammam by Mufti Ismail Menk]

1. Be role models for your children. Even small kids follow and copy everything parents do. They may not follow your instruction but will for sure follow your actions.

2. Sometimes a child is not an orphan but actually an orphan.
Children need the parents time. Today we get lost in our cell phones, tablets, in our socializing, work, businesses etc. We need to be there for our children.

3. Then Mufti spoke of the 6 a's in understanding your child.

6 a's:

> Attention
> Acceptance
> Approval
> Acknowledgement
> Appreciation
> Affection

4. Praise the child

5. Develop every child (No discrimination)

6. Teach them to be polite by being polite yourself to others.

7. Let them be kids. Let them Enjoy their childhood.

8. Don't ban them completely from chocolates, gadgets etc. Monitor everything and balance it out.

9. Take child's opinion in family decisions,like which place to go on a holiday.

10. Respond to the Adhaan immediately and engage the child in Salah. Make it a happy event and not something you drag v to-do

11. If you have any bad habits then hide it from kids (like smoking)

12. Spouses should never fight in front of kids.

13. If you make a promise to your child, keep up to it. Otherwise they wil stop trusting you.

14. Avoid anger with kids. It impairs our judgements and manners towards them. We should be calm.

15. Build a good communication with your child. Confide in them and Insh'Allah they will confide in you too.

16. Build a positive living environment at home. It should be a place where the child wants to rush back to.

May Allah SWT give us the ability to be good parents and forgive our shortcomings - Ameen

sent via mobile

Sunday, September 14, 2014

Maryam First Outing

Alhamdulillah....
Hari nie boleh dikatakan hari pertama Maryam kluar berjalan2 bersama kami sekeluarga.

Kami bersama uwan dan acu ke Palm Mall.
Maryam nampaknya selesa atas kenderaan barunya.

Dari dalam kereta sehingga berjalan2 di dalam Mall dilihat lena.

Maryam nie bulih dikatakan baby tidur siang. Bila malam, waduhhh, penat juga ummi perlu melayannya.

Hari inilah hari pengalaman pertama Maryam berjalan2 ke luar rumah secara rasmi.
Sumayyah pengalaman pertama keluar rumah adalah ke Platfield Park.
Umar seingatnya adalah ke Jusco Seremban2.
Maryam pula ke Palm Mall, Seremban.







Wednesday, September 10, 2014

Rehat2

Alhamdulillah, Maryam semakin membesar dan keras badannya.

Sronok sungguh ada baby nie...Alhamdulillah.

Bau baby yg lama dah tak bau memang membuatkan abi selalu nak cium Maryam.

sent via mobile

Friday, September 05, 2014

Special Gift for Laure

One of the reason I joined this company is the opportunity to work with the foreigner. The company I worked now owned 49% by a French company and 51% local Malaysian company.

29 August was Ms Laure last day in the company. It was a nice experience to work with her and the rest of the team.

Alhamdulillah, I managed to get a French Quran translation for her from one of ikhwah who is studying in France and recently came back for summer holiday. This is another beauty being in a jamaah (band of brotherhood), in jamaah people are connected to each other even though we never met before.

Hope this 'Books' will be her next companion.
May they will be somebody could assist her if there is something need to be clarify from the books.
May God made ease upon her.










All the best to Ms Laure in her next assignment and future.


 

Thursday, September 04, 2014

First Attempt

Alhamdulillah hari nie cubaan pertama Maryam menggunakan botol.

Gambar menunjukkan wak awi menyusukan Maryam.

TQ wak.

Sent via mobile.

Sunday, August 24, 2014

Teman Seperjuangan

MasyaAllah...
Ini antara imej yg menyentuh hatiku semasa Hari Berkabung Negara pd Jumaat lalu.

Imej ini membuktikan persahabatan melangkaui jasad. 

Moga adik Abderrahman membesar menjadi anak yg soleh.

Sent via mobile

Tuesday, August 19, 2014

Ramadhan 1435H

Lama rasanya tidak mencoret di laman ini. Memang niat dihati mahu selalu menulis dan dititpkan beberapa pengalaman untuk rujukan dan kenangan di masa hadapan. Tapi, apakan daya. Kekangan masa membuatkan diriku tidak sempat menulis.

Alhamdulillah, Ramadhan berlalu pergi, dan hari ini telah memasuki hari ke 23 Syawal. Pengalaman Ramadhan 1435H adalah satu pengalaman yang berharga buat kami sekeluarga terutamanya buat anak-anak kami. Kami sekeluarga tahun ini berpuasa sepanjang bulan di rumah uwan & atok di Seremban sementelah menunggu hari kelahiran Maryam Mujahid.

Tahun inilah Sumayyah Mujahid (SM) dan Umar Mujahid (UM) belajar berpuasa penuh.

Melihat keletah anak-anak berpuasa ada yg kelakar dan ada yang rasa macam nak marah pon ada.

Alhamdulillah kakak SM mampu berpuasa lebih daripada 20 hari. Kejayaan SM ini boleh dikatakan salah satunya adalah daripada bi’ah sekolah SM. Kebanyakan kegagalan hari berpuasa adalah ketika di rumah yang mana pengaruh UM dan sepupunya yang masih kecil telah membuatkan kakak SM gagal berpuasa.

UM seorang yg cheeky, Alhamdulillah UM mampu berpuasa selama tiga (3) hari untuk tahun ini. Tapi UM memang menguji kami. Boleh tak dibayangkan, saat kami sekeluarga menunggu masa iftar dia boleh mencapai juadah untuk makan. Menjerit kami sekeluarga menghalang UM.

Pengalaman Ramadhan tahun ini memang menyeronokkan. Moga anak-anak kami menjadi anak2 yang soleh-solehah wa musleh-muslehah. Ameeennn.



Nama Anak Kami

Alhamdulillah 11 Ogos lalu genap putri kedua kami berusia 7 hari.

Sunnah junjungan besar Muhammad SAW menamakan dan mengaqiqahkan anak pada hari ketujuh.

Alhamdulillah, kami suami isteri telah sepakat untuk menamakan anak kami dengan nama seorang srikandi Islam yang taat pada Allah, yang senantiasa bergantung pada Allah dalam kehidupannya, solehah dan hebat. Moga anak ini menjadi seperti beliau.

Kami namakan anak ini dengan nama MARYAM MUJAHIDAH BTE MOHD FAIZUL IRWAN.

Abi, ummi, kakak and abang mendoakan Maryam menjadi anak yang solehah wa muslehah.
Moga terus menjadi penyambung dakwah Rasulillah SAW. Ameeennn …..

Thursday, August 07, 2014

Kelahiran Anak ke-3

Alhamdulillah thuma walhamdulillah … 

Dengan izin Allah dan limpah kurniaNya, ummu mujahid selamat melahirkan anak ketiga kami seperti butiran di bawah 

Tarikh : 8 Syawal 1435H bersamaan dengan 4 Ogos 2014.
Masa : 1803 hrs 
Berat : 3.10 kg
Tempat Kelahiran : Hospital Columbia Asia Seremban
Penyambut Kelahiran : Dr. Norintan Zainal Shah
Kaedah Kelahiran : Normal

Alhamdulillah bayi perempuan yang dilahirkan dan ummi sihat. 
Kelahiran yang sudah lama kami nantikan. 
Satu proses yang ku rasa cukup panjang. 

Ummu mujahid mengandungkan anak kami yang ketiga ini dalam beberapa keadaan yang ku kira hebat untuk diharungi beliau. Antara keadaan kesihatan yang perlu diharungi oleh ummu mujahid adalah ; 

a. Slip disc yang dialaminya. 
Keadaan kesihatannya yang inilah membuatkan kami agak lama menjarakkan proses kehamilan (ini semua dengan izin Allah) 
Risau dengan risiko yang ummu mujahid perlu lalui. 
   
b. Placenta Previa 
Placenta Previa atau biasanya juga disebut uri dibawah, membuatkan kami risau, terutamanya bila masuk minggu ke-28. 
Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar. 

Alhamdulillah kelahiran puteri kedua kami ini amat kami nantikan dan kami berdoa agar anak ini akan menjadi mujahidah yang solehah wa muslehah. Moga menjadi penerus perjuangan Risalah Islam ini sehingga hari akhirat. 


Wednesday, June 25, 2014

Kereta dirompak.

Peringatan buat kami suami isteri dan ibu bapa diluar sana.
Jangan ambil mudah akan soal keselamatan.
Kita tidak tahu bila ia akan terjadi kepada kita.


Sunday, June 15, 2014

Hari Bapa

Hari nie lepas solat suboh abi menyambung tidur. 
Abi dikejutkan oleh Sumayyah untuk sarapan pagi dengan pelukan Happy Father Day and thank you abi .... 

Uwaaaaa ...... 
Terharunya dengan ucapan Sumayyah.... 
Anak daraku sudah besar dan sudah tahu hari ini adalah hari bapa. 
Mana dia tahu aku pon tak tahu. 

Apa-apa pun, terima kasih Sumayyah sebab wish abi. 
Moga menjadi anak yg solehah wa musleh. 

Wednesday, June 11, 2014

Terima Kasih Sumayyah

Sweaaattt kan?
Sumayyah berusaha menulis tulisan ini untuk abi.
Terima kasih Sumayyah.

Tuesday, June 10, 2014

Kecedaraan Sumayyah

Malam ini Sumayyah Mujahid mengalami kecedaraan serius pertama dalam hidupnya kukira. 

Abi meminta tolong Sumayyah untuk menutup pintu bilik uwan. Alih-alih dengar dio nangis. 

Sian anak abi. 
Atok dan Uwan yang tongah ngaji ngan tok ustaz pon terkojut dengar tangisan Sumayyah. 

Tak per Sumaayah, ianya sebahagian daripada proses pembesaranmu. Ini mengajarmu untuk lebih berhati-hati di hari muka. Dalam setiap tragedi pasti ada ibrah. 

Ibrah di sini don't take thing for granted. If you take thing for granted it could cause an accident.



Thursday, June 05, 2014

Piala Dunia 2014 – Argentina

Salah satu pasukan daripada dua (2) pasukan yang aku sokong untuk menjulang Piala Dunia untuk kali ini adalah Argentina.

Bila dah berusia dan kurang ambil tahu pasal bola nie banyak yang tidak kutahu perihal status terkini bintang-bintang bola sepak dunia.

Tapi menjelang World Cup 2014, demamnya pasti terasa di seluruh dunia.  


Piala Dunia 2014 – Jerman

Salah satu pasukan daripada dua (2) pasukan yang aku sokong untuk menjulang Piala Dunia untuk kali ini adalah Jerman.

Bila dah berusia dan kurang ambil tahu pasal bola nie banyak yang tidak kutahu perihal status terkini bintang-bintang bola sepak dunia.


Tapi menjelang World Cup 2014, demamnya pasti terasa di seluruh dunia.